Jadłospis od 27-01-2025 do 31-01-2025
ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II | OBIAD | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek 27-01-2025 | Herbata z cytryną; Chleb: Żytnio-pszenny: Dworski, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, twarożkiem śmietankowym, papryką i sałatą lodową. | Gruszka gotowana w syropie waniliowym; Krakersy. | Krupnik z ziemniakami na wywarze drobiowo-warzywnym; Makaron z kurczakiem i szpinakiem z sosem pomidorowym; Woda źródlana. | Jabłko. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Wtorek 28-01-2025 | Bawarka; Chleb: żytni z żytem, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, schabem wędzonym, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem. | Budyń malinowy; Melon. | Zupa marchwiowa z lanymi kluseczkami na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki, mielone w sosie warzywnym z ciecierzycą; Herbata miętowa. | Banan. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Środa 29-01-2025 | Zupa mleczna z zacierką; Chleb: żytnio-pszenny: Doktora, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem i dżemem brzoskwiniowym. | Tosty z serem żółtym i ketchupem; Herbata owocowa. | Żurek staropolski na wywarze drobiowo-warzywnym; Ryż zapiekany z jabłkiem, z sosem jogurtowo-waniliowym; Herbata rumiankowa z cytryną. | Gruszka. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Czwartek 30-01-2025 | Herbata Rooibos; Chleb: pszenno-żytni na zakwasie, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą jajeczną, z rzodkiewką i szczypiorkiem. | Koktajl mleczno-truskawkowy; Wafle kukurydziane. | Krem warzywny z grzankami na wywarze drobiowo-warzywnym; Kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy; Ogórek kiszony; Kompot wieloowocowy. | Mandarynka. |
Alergeny:1,2,6,8 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Piątek 31-01-2025 | Herbata Ell Grey z cytryną; Chleb: żytni z dynią, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem i sałatą. | Mleko; Murzynek z polewą kakaową; Pomarańcza. | Barszcz czerwony na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki, paluszki rybne z fileta; Surówka z czerwonej kapusty z papryką i jabłkiem ze śmietaną; Woda źródlana. | Banan. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,3,6,7 |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2. - Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.