Jadłospis od 12-05-2025 do 16-05-2025
ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II | OBIAD | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek 12-05-2025 | Kawa zbożowa na mleku; Chleb: pszenno-żytni: Cegła, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, wątrobianką wędzoną i ogórkiem kiszonym. | Gruszka gotowana w syropie waniliowym; Biszkopty. | Zupa wielowarzywna zabielana na wywarze drobiowo-warzywnym; Makaron z sosem bolońskim; Papryka do chrupania; Herbata z cytryną. | Banan. |
Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Wtorek 13-05-2025 | Herbata miętowa; Chleb: żytnio-pszenny: Dworski, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą z sera żółtego, roszponką i pomidorkiem koktajlowym. | Maślanka truskawkowa; Chrupki kukurydziane. | Krem z brokuła z grzankami na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki pieczone, kotlet drobiowy panierowany w sezamie; Mizeria; Woda źródlana. | Jabłko. |
Alergeny:1,6,8 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Środa 14-05-2025 | Bawarka; Chleb: żytnio-pszenny: Doktora, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, szynką wiejską, papryką i szczypiorkiem. | Płatki zbożowe na mleku; Melon. | Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze drobiowo-warzywnym; Kasza kus-kus, karkówka duszona z warzywami; Herbata koperkowa z cytryną. | Kiwi. |
Alergeny:1,6,7 | Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Czwartek 15-05-2025 | Herbata Ell Grey z cytryną; Chleb: pszenno-żytni na zakwasie, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem; Jajecznica na szynce; Rucola. | Kisiel brzoskwiniowy; Pomarańcza. | Barszcz biały z kiełbaską na wywarze drobiowo-warzywnym; Pierogi ruskie z cebulką; Słupki z marchewki; Woda źródlana. | Banan. |
Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Piątek 16-05-2025 | Mleko; Chleb: żytni z żytem, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, kiełbasą żywiecką, pomidorem i sałatą rzymską. | Herbata Rooibos; Ciasto marchewkowe z polewą maślano-serową (własnego wypieku); Jabłko. | Zupa makaronowa na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki, paluszki rybne z fileta; Surówka z młodej kapusty; Herbata z owoców leśnych. | Gruszka. |
Alergeny:1,6,7 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,3,6,7 |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2. - Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.