Jadłospis od 21-10-2024 DO 25-10-2024
ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II | OBIAD | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek 21-10-2024 | Zupa mleczna z płatkami orkiszowymi i siemieniem lnianym; Chleb: Żytnio-pszenny: Cegła, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem i dżemem porzeczkowym. | Jabłko pieczone z cynamonem; Pieczywo chrupkie z masełkiem. | Zupa koperkowa z ziemniakami na wywarze drobiowo-warzywnym; Makaron, strogonow z fileta; Surówka z kapusty pekińskiej; Herbata z cytryną. | Banan. |
Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Wtorek 22-10-2024 | Bawarka; Chleb: żytnio-pszenny: dworski, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, schabem tradycyjnym, pomidorkiem koktajlowym i sałatą rzymską. | Grahamka z masełkiem i powidłami; Melon. | Zupa pietruszkowa z lanymi kluskami na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki pieczone, kiełbaska duszona z cebulką; Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem; Woda źródlana. | Mandarynka. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Środa 23-10-2024 | Kakao; Chleb: żytnio-pszenny: słonecznikowy, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą jajeczną, papryką i szczypiorkiem. | Wafle ryżowe; Sok z pomarańczy i selera naciowego. | Zupa ziemniaczana na wywarze drobiowo-warzywnym; Kluski drożdżowe na parze z sosem śmietanowo-malinowym; Kalarepka; Herbata miętowa z cytryną. | Gruszka. |
Alergeny:1,2,6,8 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Czwartek 24-10-2024 | Herbata Rooibos; Chleb: Graham, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, serem żółtym, ogórkiem i rzodkiewką. | Płatki czekoladowe na mleku; Melon. | Krem z cebuli z grzankami na wywarze drobiowo-warzywnym; Kasza gryczana; Karkówka w sosie prowansalskim; Kalafior z masełkiem i bułką; Kompot wieloowocowy. | Banan. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Piątek 25-10-2024 | Herbata El Grey z cytryną; Chleb: żytnio-pszenny: 7 ziaren, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą z twarogu i tuńczyka, pomidorem i rucolą. | Mleko; Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką (własnego wypieku). | Zupa warzywna z ryżem na wywarze drobiowo-warzywnym; Pyzy ziemniaczane z mięsem; Surówka z kiszonej kapusty; Herbata koperkowa. | Jabłko. |
Alergeny:1,2,3,6,8 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,6,7 |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2. - Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.