Jadłospis

20-03-2023 do 24-03-2023-2023

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20-03-2023

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi i z żurawiną;

Chleb:

·    Żytni z dynią,

·    pszenno-żytni: Baltonowski,

z masłem i dżemem truskawkowym.

 

Zupa jarzynowa na wywarze drobiowo-warzywnym;
Kasza gryczana, filet z kurczaka duszony z warzywami z patelni;

Herbata z cytryną;

Jabłko.

Gruszka gotowana w syropie waniliowo-cynamonowym;

Bułka wieloziarnista z masłem.

 

Alergeny:1,6

Alergeny:1,2,6,7

Alergeny:1,6

Wtorek

21-03-2023

Herbata imbirowa z pigwą;

Chleb:

·    żytnio-pszenny

    ze słonecznikiem,

·    pszenno-żytni: Baltonowski,

z masłem, z pastą z sera żółtego, rucolą i rzodkiewką;

Pomarańcza.

Krupnik z ziemniakami na wywarze

drobiowo-warzywnym;

Ryż zapiekany z jabłkiem z sosem jogurtowym;

Słupki z kalarepy do chrupania;

Woda źródlana.

Herbata z melisy;

Chleb:

·    żytnio-pszenny: Piastowski,

·    pszenno-żytni: Baltonowski,

z masłem, z szynką tradycyjną, ogórkiem i pomidorkiem koktajlowym.

 

 

Alergeny:1,6

Alergeny:1,2,6,7

Alergeny:1,6

Środa

22-03-2023

Bawarka;

Chleb:

·    żytnio-pszenny z ziarnami:

7 ziaren,

·    pszenno-żytni: Baltonowski,

z masłem, jajkiem gotowanym, papryką i sałatą rzymską.

.

Krem z białych warzyw na wywarze drobiowo-warzywnym z groszkiem ptysiowym;

Ziemniaki, klopsiki a la gołąbki

w sosie pomidorowym;

Herbata miętowa z cytryną;

Melon.

 

Płatki kukurydziane na mleku;

Banan.

 

Alergeny:1,6

Alergeny:1,2,6,7

Alergeny:1,6

Czwartek

23-03-2023

Kawa zbożowa na mleku;
Chleb:

·    żytnio-pszenny: Bawarski,

·    pszenno-żytni: Baltonowski,

z masłem, szynkową z indyka, kiełkami i ogórkiem kiszonym;

Jabłko.

Żurek staropolski na wywarze drobiowo-warzywnym;

Pierogi leniwe z sosem truskawkowym;

Marchewka do chrupania;

Lemoniada.

 

 

Herbata wiśniowa;

Chleb:

·    żytnio-pszenny: Graham,

·    pszenno-żytni: Baltonowski,

z masłem, z pastą z tuńczyka, roszponką i pomidorem.

 

Alergeny:1,6

Alergeny:1,2,6,7

Alergeny:1,2,3,6,8

Piątek           24-03-2023

Zupa mleczna z ryżem
Chleb:

·    żytni z żytem,

·    pszenno-żytni: Baltonowski,

z masłem i konfiturą malinową.

Zupa szpinakowa z jajkiem na wywarze drobiowo-warzywnym;

Łazanki z mięsem i kapustą kiszoną;

Herbata koperkowa;

Pomarańcza.

 

Mleko;

Babka waniliowo – kakaowa

z cukrem pudrem (własnego wypieku).

Kiwi.

 

Alergeny:1,2,6

Alergeny:1,2,6,7

Alergeny:1,2,6

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

  2. Jaja i produkty pochodne.

  3. Ryby i produkty pochodne.

  4. Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.

  5. Soja i produkty pochodne.

  6. Mleko i produkty pochodne.

  7. Seler i produkty pochodne.

  8. Gorczyca i produkty pochodne.

  9. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

  10. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
    10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2.

  11. Łubin i produkty pochodne.

  12. Mięczaki i produkty pochodne.

  13. Skorupiaki oraz produkty pochodne.

 
 

*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.

Skip to content