25-09-2023 do 29-09-2023-2023
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | |
Poniedziałek 25-09-2023 | Kawa zbożowa na mleku; Chleb: żytnio-pszenny z dynią,pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, wątrobianką wędzoną i ogórkiem kiszonym. | Krem neapolitański na wywarze drobiowo-warzywnym z grzankami; Makaron z kurczakiem i szpinakiem; Ketchup; Herbata z cytryną; Jabłko. | Budyń waniliowy; Chrupki kukurydziane; Banan. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,6 | |
Wtorek 26-09-2023 | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i siemieniem lnianym; Chleb: żytnio-pszenny: Piastowski,pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem i miodem; Pomarańcza. | Zupa ziemniaczana na wywarze drobiowo-warzywnym; Naleśniki z serkiem waniliowym i musem brzoskwiniowym; Woda źródlana; Marchewka do chrupania. | Herbata żurawinowa; Chleb: żytnio-pszenny: Piastowski,pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą z sera żółtego, ogórkiem i rzodkiewką. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,2,6,8 | |
Środa 27-09-2023 | Herbata imbirowa; Chleb: żytnio-pszenny z ziarnami: 7 ziaren, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą z makreli, pomidorkiem koktajlowym i roszponką. | Zupa selerowa na wywarze drobiowo-warzywnym z lanymi kluskami; Ziemniaki, stek z cebulką; Mix sałat ze śmietaną; Herbata koperkowa z cytryną; Śliwka. | Jogurt pitny o smaku malinowym; Chałka z masełkiem. |
Alergeny:1,2,3,6,8 | Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,6 | |
Czwartek 28-09-2023 | Zupa mleczna z kaszą manną; Chleb: żytnio-razowy,pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, powidłami śliwkowymi; Banan. | Zupa pieczarkowa na wywarze drobiowo-warzywnym; Ryż z sosem śmietanowo-jeżynowym; Woda źródlana; Papryka do chrupania. | Herbata zielona; Chleb: żytnio-razowy,pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, polędwicą sopocką, rucolą i pomidorkiem. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,6 | |
Piątek 22-09-2023 | Herbata El Grey z cytryną; Chleb: żytni z żytem,pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, serkiem śmietankowym, kiełkami i ogórkiem. | Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowo-warzywnym; Kasza jaglana, pulpety w sosie chrzanowym; Cukinia grillowana; Herbata rumiankowa; Gruszka. | Mleko; Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką (własnego wypieku). |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,2,6 |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2. - Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.