Jadłospis

26-10-2020 do 30-10-2020

Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek

26-10-2020

Herbata z cytryną,
chleb:

·    żytni,

·    pszenno-żytni,

z masłem, szynkową
z czosnkiem, kiełkami
i ogórkiem.

Zupa jarzynowa z koperkiem,
zapiekanka makaronowa z szynką, warzywami i serem żółtym, ketchup,
woda źródlana,
melon.
Jogurt pitny o smaku jeżynowym,
chrupki kukurydziane.
  Alergeny:1,6 Alergeny:1,2,6,7 Alergeny:1,6
Wtorek

27-10-2020

Zupa mleczna z płatkami cynamonowymi,
chleb:

·    żytnio-pszenny z ziarnami,

·    pszenno-żytni

z masłem miodem,
banan.

Zupa krem z cebuli z groszkiem ptysiowym,
ziemniaki z pieczone z tymiankiem,
kotlet drobiowy z pietruszką z sosem jogurtowo-czosnkowym z ogórkiem,
herbata miętowa,
jabłko.
Herbata wieloowocowa,
chleb:

·    żytnio-pszenny z ziarnami,

·    pszenno-żytni

z masłem, pastą jajeczną z sałatą i szczypiorkiem.

  Alergeny:1,6 Alergeny:1,2,6,7 Alergeny:1,2,6,8
Środa

28-10-2020

Herbata Rooibos,
chleb:

·    pszenno-żytni z płatkami owsianymi,

·    pszenno-żytni,

z masłem, Almette z czosnkiem niedźwiedzim, papryką i rzodkiewką.

Zupa chłopska z kiełbasą,
pierogi leniwe z sosem truskawkowym,
kalarepa do chrupania,
herbata koperkową z cytryną.
Herbata ananasowo-bananowa,
chleb:

·    pszenno-żytni z płatkami owsianymi,

·    pszenno-żytni,

z masłem, baleronem ze wsi
i pomidorem,
pomarańcza.

  Alergeny:1,6 Alergeny:1,2,6,7 Alergeny:1,6
Czwartek

29-10-2020

Zupa mleczna z makaronem,
bułka pszenna z masłem
i konfiturą z malin.
Zupa marchwiowa z lanymi kluskami,
kasza jęczmienna z karkówką
w sosie własnym,
buraki gotowane z chrzanem
kompot śliwkowy,
gruszka.
Budyń waniliowy,

pieczywo chrupkie,
pomelo.

  Alergeny:1,6 Alergeny:1,2,6,7 Alergeny:1,6
Piątek

30-10-2020

Omlet z serem żółtym i ketchupem,
chleb:

·    żytnio-pszenny z ziarnami,

·    pszenno-żytni z masłem,

herbata El Grey z cytryną.

Rosół z makaronem,
ziemniaki z koperkiem,
kostka z dorsza smażona,
surówka z kapusty kiszonej,
herbata ziołowa z melisą,
mandarynka.
Mleko,
krucha szarlotka z kaszą manną,

(własnego wypieku).

  Alergeny:1,2,6 Alergeny:1,2,3,6,7 Alergeny:1,2,6

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

  2. Jaja i produkty pochodne.

  3. Ryby i produkty pochodne.

  4. Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.

  5. Soja i produkty pochodne.

  6. Mleko i produkty pochodne.

  7. Seler i produkty pochodne.

  8. Gorczyca i produkty pochodne.

  9. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

  10. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
    10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2.

  11. Łubin i produkty pochodne.

  12. Mięczaki i produkty pochodne.

  13. Skorupiaki oraz produkty pochodne.

*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.