Jadłospis od 15-09-2025 do 19-09-2025
ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II | OBIAD | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek 15-09-2025 | Kawa Inka na mleku; chleb: żytnio-pszenny ze słonecznikiem ,pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pasztetem pieczonym i papryką. | Herbata z cytryną; chałka z masłem, pomarańcza. | Zupa warzywna zabielana; makaron w pomidorach z kiełbasa; ogórek kiszony; herbata miętowa. | Banan. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Wtorek 16-07-2025 | Herbata zielona; chleb: żytnio-pszenny: Dworski, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, schabem tradycyjnym, rzodkiewką i szczypiorkiem. | Budyń śmietankowy z sosem malinowym. | Zupa grysikowa; ziemniaki; udko pieczone z kurczaka, mizeria ze śmietaną, woda źródlana. | Śliwki. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Środa 17-09-2025 | Herbata z dzikiej róży; chleb: żytnio-pszenny: 7 ziaren, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą jajeczną, roszpunką i pomidorkami koktajlowymi. | Kisiel do picia wiśniowy; krakersy; arbuz. | Żurek staropolski z kiełbasą; ryż zapiekany z jabłkiem z sosem jogurtowo – waniliowym; papryka do chrupania herbata koperkowa z cytryną. | Kiwi. |
Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Czwartek 18-09-2025 | Kakao; chleb: pszenno-żytni z grahamką, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, szynką drobiową, ogórkiem i szczypiorkiem. | Zupa mleczna z makaronem; pomarańcza. | Krem z brokułu na wywarze drobiowo-warzywnym z grzankami; kluski śląskie; karkówka w sosie prowansalskim; buraczki z cebulką; kompot wieloowocowy. | Śliwki. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Piątek 19-09-2025 | Herbata Earl Grey z cytryną; chleb: żytni z dynią, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, serkiem chrzanowym, rucolą i pomidorami. | Mleko; ciast drożdżowe z wiśniami i kruszonką (własnego wypieku). | Zupa ogórkowa na wywarze drobiowo-warzywnym; ziemniaki; paluszki rybne z fileta; surówka z kapusty czerwonej; woda źródlana. | Jabłko. |
Alergeny:1,2,6,8 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,3,6,7 |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2. - Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.