Jadłospis od 19-05-2025 do 23-05-2025
ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II | OBIAD | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek 19-05-2025 | Zupa mleczna z płatkami owsianymi z rodzynkami; Chleb: żytni z żytem, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, serkiem z łososiem, ogórkiem; Pomarańcza. | Kasza manna z sosem brzoskwiniowym. | Zupa szpinakowa z jajkiem na wywarze drobiowo-warzywnym; Ryż paraboliczny, filet z kurczaka duszony z warzywami z patelni; Herbata z cytryną. | Banan. |
Alergeny:1,3,6,7 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Wtorek 20-05-2025 | Bawarka; Chleb: żytnio-pszenny ze słonecznikiem, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, schabem tradycyjnym, papryką i roszponką. | Jogurt pitny o smaku malinowym; Krakersy. | Krem warzywny na wywarze drobiowo-warzywnym; Kasza gryczana, wątróbka drobiowa w sosie; Ogórek kiszony; Woda źródlana. | Kiwi. |
Alergeny:1,6,7 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Środa 21-05-2025 | Kawa Inka na mleku; Chleb: żytnio-pszenny: 7 ziaren, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pasztetem miodowym, pomidorem koktajlowym i szczypiorkiem. | Budyń śmietankowy; Melon. | Zupa ryżowa na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki, udko z kurczaka pieczone; Surówka z kapusty pekińskiej; Herbata miętowa z cytryną. | Jabłko. |
Alergeny:1,2,6,7 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Czwartek 22-05-2025 | Herbata Rooibos Chleb: pszenno-żytni z grahamką, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą jajeczną, rzodkiewką i pomidorkiem. | Herbata wiśniowa; Tosty z serem żółtym i ketchupem. | Zupa ziemniaczana z kiełbasą na wywarze drobiowo-warzywnym; Makaron z sosem śmietanowo-truskawkowym; Kalarepka; Woda źródlana. | Banan. |
Alergeny:1,2,6,7,8 | Alergeny:1,6,7 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Piątek 23-05-2025 | Herbata Ell Grey z cytryną; Chleb: żytni z dynią, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, polędwicą sopocką, rucolą i ogórkiem. | Mleko; Babka waniliowa z cukrem pudrem (własnego wypieku); Pomarańcza. | Zupa pomidorowa zabielana z makaronem na wywarze drobiowo-warzywnym; Pyzy ziemniaczane z mięsem i cebulką; Papryka do chrupania; Herbata koperkowa. | Gruszka. |
Alergeny:1,6,7 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,6,7 |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2. - Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.