Jadłospis od 18-11-2024 DO 22-11-2024
ŚNIADANIE I | ŚNIADANIE II | OBIAD | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek 18-11-2024 | Zupa mleczna z płatkami owsianymi i żurawiną; Chleb: Żytnio-pszenny: Cegła, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem i dżemem porzeczkowym. | Jabłko pieczone z cynamonem; Krakersy. | Zupa selerowa z kluseczkami na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki, karkówka duszona z warzywami; Herbata z cytrynką. | Banan. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Wtorek 19-11-2024 | Herbata Rooibos; Chleb: żytnio-pszenny: dworski, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, szynką Boryny, pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem. | Jogurt naturalny; Mus brzoskwiniowy. | Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze drobiowo-warzywnym; Naleśniki z serdelkiem, serem żółtym i ketchupem; Woda źródlana. | Gruszka. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Środa 20-11-2024 | Bawarka; Chleb: żytnio-pszenny: słonecznikowy, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, pastą z makreli wędzonej, papryką i rzodkiewką. | Sok pomarańczowy z marchewką i selerem naciowym świeżo wytłaczany; Wafle ryżowe. | Barszcz biały z jajkiem na wywarze drobiowo-warzywnym; Knedle z truskawkami ze śmietaną; Kalarepka; Herbata miętowa z cytryną. | Jabłko. |
Alergeny:1,2,3,6,8 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Czwartek 21-11-2024 | Herbata z głogu; Chleb: Graham, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, twarożkiem ziołowym, rucolą i ogórkiem kiszonym. | Kisiel malinowy; Melon. | Krem cebulowy z grzankami na wywarze drobiowo-warzywnym; Makaron z kurczakiem i szpinakiem, z sosem pomidorowym; Kompot wieloowocowy. | Banan. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6,7 | ||
Piątek 22-11-2024 | Herbata rumiankowa; Chleb: żytnio-pszenny: 7 ziaren, pszenno-żytni: Baltonowski, z masłem, kiełbaską krakowską, pomidorem i sałatą rzymską. | Mleko; Babka cytrynowa z lukrem (własnego wypieku); Pomarańcza. | Zupa jarzynowa na wywarze drobiowo-warzywnym; Ziemniaki, jajko sadzone, mizeria ze śmietaną; Woda źródlana. | Kiwi. |
Alergeny:1,6 | Alergeny:1,2,6 | Alergeny:1,2,6,7 |
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe) oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej
10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniach na SO2. - Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
*Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe
(np. przyprawy, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać, śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, związków siarki, orzeszków ziemnych.